Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Khamis, Jun 25, 2009

Membakar Ikan

Sama jgk dgn entry sebelum ni, kejadian berlaku 3 minggu lepas di umah mak ayah sy di Melaka. Dah lama sy plan nak wat BBQ or lebih mudah bakar ikan. Bila sy suarakan pd En.Din, dia membangkang dgn alasan kawasan mak sy tu kelilingnya family cina. Bimbang jiran2 tak suka or marah. Malas nak bertekak, sy diam kan aje. Lastly sy jadi tawar hati then lupa terus akan planning tu.

Sebab kan sy dah lama tak balik melaka, kami sepakat amik cuti isnin tu. Lepas kami pi carik kompang adam, tiba2 terpacul dari mulut En.Din perkataan ikan bakar. Dia teringin nak makan ikan bakar tp nak bakar sendiri.

Aik?! aritu kemain membangkang apa yg sy cadangkan. La ni, dia yg beria nak buat. Lps bincang skit2, kami decide nak bakar di belakang umah aje. Memang barang spt ikan & pemanggang tak ada. Tp punya lah semangat En.Din, dia sanggup usaha dptkan barang2 tu padahal memang dah petang sangat. Kami singgah kampung jawa utk dapatkan alat pemanggang. Then terus ke Tg.Keling utk carik ikan. Biasanya petang2 ada jual ikan kat tepi pantai tu. Kalau nasib baik, dapat lah ikan baru. Di pertengahan jalan, kami singgah beli gabus utk letak ikan. En.Din sy kan cerewet skit. Barang2 basah ni dia tak mo letak sebarangan dlm kete dia, nanti berbau katanya.

Ni lah ikan2 yg kami beli, cuma 2 jenis aje. beli banyak2 nanti tak de sape nak perabis kan.

Mujur dlm peti ais mak ada stok utk dibuat sambal ikan bakar tu. sy cuma tambah cili padi & limau sambal. Daun pisang tu pun faim pi minta kat kawasan kampung terdekat. terima kasih lah pada makcik yg sudi memberi daun pisang tu.

Mak sedang membubuh sambal sebelum dibalut dgn daun pisang dan aluminium foil.


Kat belakang umah pulak, En.Din sedang berusaha menghiudpkan api.


Sedang menanti api menjadi bara....


Keje2 pembakaran dilakukan oleh En.Din sambil dibantu oleh faim.


Ikan2 yg siap dibakar & tunggu untuk dimakan...

v


v


v


Cencaru



Siakap

Apapun, sy puas hati lah jugak coz terlaksana jua apa yg sy rancang walaupun yg sy rancang lebih kpd BBQ spt ayam, daging, hot dog & lain2 lagi. Tak pe lah, next time kita buat lagi ye... :)

7 hati ingin berkata:

alyyani berkata...

sedapnya! tetibe lapar pulak. tgk bahan buat sambal tu terliur dibuatnya...

ppb_ppkp berkata...

dappnye..dah lama xbakar ikan..sabtu ni mak balik mkn nasi umah MIL la..bakor ikan keli...yummyyy

kak nizza: dipersilakan amik..hehehehehe....campak2 jer..sempoi jer tomyam ni.tak sampai 15minit siap..janji suma bahan ada

Nieza Ishak berkata...

adehh sedap la pulak .. hehehe

Mas berkata...

Niza tinggal kat Ayer keroh ker? Kawasan mana tu yg ramai cina? Bestnya dah lama tak p beli ikan kat tg.

nizza-abira berkata...

alyyani : lapar ek alya :)

ppb_ppkp : ikan keli ye imah? en.din suka tp akk tak minat ;)

nieza ishak : hehehe...

Mas : Nizza tinggal kat batu berendam. Keliling perumahan umah mak ramai cina. Tp fasa baru ramai melayu.

CuTeMiUt78 berkata...

alama.. sedapnya.. lama tak pekena ikan bakar.. heh...heh..heh..

Fathiyah berkata...

waah...sedapnye
dah lama saya tak mkn ikan bkr la kak.terliur nih....