Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Ahad, Ogos 09, 2009

Entry campur campur

Assalamualaikum...
.
Lega! Lega! Lega! Minggu ni sy mampu tersenyum lebar bila sy dapat siapkan keja2 umah dgn senang sekali termasuk lah menggosok baju keje utk seminggu nanti. Biasanya bila tiba ujung minggu ada aje program yg nak dibuat. Tp minggu ni umpama dpt perintah berkurung coz dari ari sabtu until petang ni sy hanya duk kat umah aje. Cuma pagi tadi sy kuar jap pi beli sarapan.
.
Owh! En.Din tak de kat umah since lps sy pi beli sarapan tadi coz dia pi kenduri kat umah jiran mertua + urusan yg sy malas nak amik pusing.
.
Petang2 begini kalu dpt baring & golek2 atas katil tentunya nikmat sekali kan...? Tp tetiba sy teringat hutang sy utk update blog. So gagahkan jugak bukak laptop ni.....
.
Aritukan sy demam + batuk + selsema. Ingatkan akan okey tp tahap kesihatan makin down. Ditambah pula dgn wabak influenza A yg makin berleluasa tu, so sy pun pi KKPJ lps waktu pejabat. Menurut opismate sy biasanya patient tak ramai tp masa sy pegi tu terlalu ramai org dgn penyakit macam sy. Dari jam 7.00 ptg sy hanya dpt daftar lg 10 minit jam 8.00 mlm. Lps tu sy terpaksa menunggu lagi utk jumpa doktor dgn angka giliran lagi 40 org. Fuiiyyoooo...memang menguji kesabaran, mujur En.Din pujuk suh sy tunggu jugak. Cuma sy hairan kenapa pihak klinik tak sediakan ekon utk operasi waktu petang. Kesian sy lihat kanak2 yg tak sihat kepanasan akibat ekon tak dipasangkan. Dah lah tempat tu agak tertutup, so udara tak dpt nak masuk. Setengah jam pukul 10mlm baru sy dpt jumpa doktor & mujur urusan di farmasi selepas itu agak pantas.
.

Ni dia ubat2 yg sy dpt. Byk giler, apa saja yg sy sebut sakit semuanya doc bagi ubat. Tp kebanyakan ubat tu mengantuk, so sy makan waktu mlm aje. Sekarang ni sy dah sihat tp masih ada saki baki batuk. InsyaAllah tak lama lagi hilang lah batuk tu....
.
Selepas FT day 11 tak berjaya, sy pegi lagi utk FT day 13. Resultnya sama jugak. Telur masih kecil2. huhuhu..... sy perlu makan lagi ubat subur dgn dos yg ditambah lagi utk next cycle tp sebabkan masa tu dlm bulan puasa so sy perlu buat FT lepas ari raya. Jadi ubat subur telah dibekalkan utk 2 cycle...
.

.
Spt yg uols tahu sekarang ni wabak H1N1 sedang menular di malaysia. Kematian pun makin meningkat. Semua org perlu jaga kesihatan, tu sebab bila demam, batuk, selsema even tak teruk pun kita dah gelabah pi klinik/hospital. Ye lah, tak mahu lah bila kita tangguh2kan nanti tiba2 doc kata yg kita dah terlambat. Ha... tak ke haru =P
.
Uols ada baca tak dlm paper last week yg kematian kanak2 3 tahun di melaka?
.

Ni keratan akhbar metro yg melaporkan tentang berita itu. Sy tak sangka rupanya kanak2 itu adalah anak kawan sy. Kedua dua ibu & bapa kanak2 itu adalah kawan sekolah sy. Cuma sejak sy kawen kami lost contact. Terkejut sangat sy baca berita ini. Apapun sy harap keduanya banyakkan sabar & tabah hadapi ujian Allah ini. Takziah buat mereka....
.
Last week juga banyak berita tentang kes buang bayi. Sedih sangat sy membacanya apatah lagi kes yg bayi dimakan biawak tu. Allahuakbar!!! Kenapalah manusia makin zalim sekarang ni?
.
Sebelum ni sy hanya pernah baca novel tulisan Dr. HM Tuah tp kali ni sy berminat pula nak baca buku motivasi beliau. Kali pertama baca, sy dah jatuh hati. Tak rugi sy membelinya. Buku yg sy beli ni pun cetakan yg kelima.



.
Bila ada kelapangan sy akan share kat sini isi kandung yg terdapat dalam buku ni ye....
.
Okey lah uols, sy nak rehat jap. Lenkali sy update lagi....
.
Tadaaaa..... :)

3 hati ingin berkata:

MrS.FaDiR berkata...

kak..saper tu ek..budak seklah MEKAR ke. yang pompuan atau yang lelaki

nizza-abira berkata...

Mrs.Fadir : bukan fieza, bukan budak MEKAR. kan lps PMR akk tukar SMK kat umah akk. so tu kwn2 akk kat SMK.

akak_bieza berkata...

Salam nizza,

Kenapa nak kena buat FT? Masalah kesuburan kea?

Salam perkenalan dan Selamat Berpuasa.

Take care