Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Selasa, September 29, 2009

2 Syawal ke Utara

Assalamualaikum...

.
Napa pulak ke utara kan...? Ada kampung kat sana ke?
.
Ekceli spt yg sy ada maklumkan sebelum ni, tujuan kami ke sana utk melangsungkan majlis pertunangan adik sy adha di Kg Pulai Baling Kedah. Kami gerak dari Melaka jam 1030 pagi, singgah sebentar di Putrajaya utk parking kereta ayah. Dlm jam 1230 tghari kami terus gerak ke Utara. Seawal perjalanan, lalulintas agak lancar. Kami berenti di Tapah utk makan tghari & solat. Bila nak hampiri terowong, lalulintas mula slow. Dari situ dah mula jem hingga lah ke R&R Sg. Perak. Lps tu bersambung pula jem lepas R&R Gunung Semanggol hingga ke Alor Pongsu coz kepala lori terbalik. Gitu gini semuanya kami sampai di tol juru hampir kul 900 malam.
.
Sebelum tu, En.Din dah janji dgn kwn kerja opis penang utk dtg umah di Lunas. Alhamdulillah rezeki kami malam tu dijamu makan malam dgn lauk2 yg sodap spt gulai kari ikan terubuk (sumpah! sedap bangat) dan ayam goreng berempah. Melekat tau bau kari kat tangan. Walaaaa...
.
Lps makan & sembang2 kejap kami pun gerak ke Tasek Gelugor utk bermalam di umah bakal kakak ipar adha yg dah tinggal kan kunci umah sblm adha balik ke melaka aritu. dari Lunas ke Tasek Gelugor dekat yg amat. dlm 15 minit aje kot...
.
Esoknya syawal ke 3, lps sarapan sy & adha kuar mencari coklat+gula2 & buah2an. dua bende ni memang sy tak beli awal2. Bimbang cair & lecur di tengah jalan apatah lagi cuaca pada hari raya kali ni amat terik. Coklat cadburry yg sy beli kat ekspo kpdn aritu pun hampir cair dlm perjalanan. so sblm cair terus kami masuk dlm mulut masing2 terlebih dahulu.
.
Meh layan piccas di bawah ni. Hantaran yg di hantar pada asalnya 7 dulang tp last minute adha bgtau nak hantar separuh duit belanja. Jadinya 8 dulang jumlahnya termasuk cincin. Tema adalah kuning atas permintaan adha. Sy lak tukang buat. Buat pun yg simple2 aje. Sebab persiapan masa bulan puasa so sy tak de mood nak buat bunga dip/stokin. so sy beli bunga dulang yg biasa2 aje. Katanya pun nak kawen bulan 12 ni, so time kawen nanti baru sy wat dip/stokin.
.

Semuanya tp tak termasuk lagi kek coz kek order kat baling. Sampai sana baru amik kat kedai.
.

Sireh Junjung.
.
Sireh & bunga bawak dari melaka. Bunga tu berposak nak bawak. Mujur pergi sana kete kosong so leh sumbatkan baldi, letak air skit & letakkan bunga. So sampai sana masih segar lagi.
.

Duit belanja letak dlm album aje. Katanya tadi last minute kan...

.

Cincin tunang
.

Coklat+Gula. Bila dah last minute membeli, capai aje mana yg nampak depan mata
.

Kuih raya + dodol melaka
.

Kain pasang
.


Sampai sana dlm kul 1++ tghari. Terus kami dijamu dgn makan tghari. Owh ye, ekceli rombongan dari melaka hanya kami adik beradik aje. Bukan tak ajak sedara mara tp sebab hari raya kan, so sedara mara tak dpt nak pegi. Kami pun faham & tak paksa. Nanti bila kawen baru lah ramai yg menghantar.
.
Ayah lah jadi tukang cakap bg pihak kami. Yg sebelah ayah tu suami bos adha dan anaknya. Kwn adha pun ada 2 org. Nampaklah ramai skit sebelah pihak kami.
.

Sedang berbincang
.

Adik2 sy...
.

Selesai bincang, baca doa pula utk mendapatkan keberkatan...
.

Acara sarung cincin bermula. Ikutkan nak sarung cincin dlm bilik tp pihak perempuan suh sang bunga kuar. katanya biar semua dpt tengok.
.

Salam....
.

Ni lah dia Norliah, bakal ahli baru dm family kami
.

Mak wif bakal menantu barunya...
.

Ni sorang lagi yg eksited dpt kakak ipar. sampaikan sy pun dia hampir2 lupakan :)
.

Bakal mempelai....
.

Bakal besan mak & ayah
.

Bersama barang2 hantaran kedua belah pihak
.

Sebahagian adik beradik & ipar duai norliah
.

Lps selesai majlis, kami pi homestay kat area situ jugak utk bermalam di sana. Dptlah semuanya berehat. Sy, En.Din dan aina lak lps asar kami bergerak ke Sg. Petani utk pi beraya ke umah kwn2 En.Din. Perjalanan ke sana amik masa sejam spt perjalanan dari tasek gelugor ke baling juga.
.
Alhamdulillah rasa lega sangat bila dah selesai. Lepas ni nak mengadap satu lagi majlis pertunangan sorang lagi adik sy yg ini
v
v
v
v
.
Kalu tak ada apa aral, pertunangan akan diadakan pada 17hb Okt 09 ini bersamaan Depavali. Tp kali ni dokek ajo, kek senawang.
.

7 hati ingin berkata:

alyyani berkata...

berturut2 adik2 nizza nak bertunang ek. tapi cantik tunang nye adha tuh.. sepadan la, sebab adha pun hensem. hehehe... tak lama la diorg ikat ye, busy la nizza nak uruskan kawen adik pulak lepas ni. :)

fobia, bejalan jauh time raya. takut jem. nak2 bila nak ke utara...

nizza-abira berkata...

A'ah alya...
berderet lak jadinya. Itupun siap rebut tarikh. Dah terasa kebiziannya alya, hihi...

niza lak sblm nak jalan jauh kepala otak dah serabut dok memikirkan keadaan atas jalan raya

nizza-abira berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Fathiyah berkata...

selamat hari raya kak niza :)wah,bznya akak raya kali ni.
lps ni adik akak lg sorang nk bertunang plak ye.have nice raya kak :)

Nora berkata...

hehehe.. mcm ni lar jadik kakak kan nizza? adik2 kawen, kakak lar paling bz ;)

nizza-abira berkata...

fathi: selamat hari raya jgk.
a'ah fathi sibuk skit kali ni. umah sedara mara kat mlk pun tak puas nak pegi :)

kak nora: betul tu kak. mak pulak memang apa2 hal dok refer kat kita. so mengalah kan kita pulak yg nak kawen,hihihi

CuTeMiUt78 berkata...

selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir batin ya.. eemmm time raya buat majlis camni.. pastinya meriah kan