Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Selasa, September 15, 2009

Manik

Assalamualaikum....
.
pe kabar uols semua? hope kalian sihat2 belaka apatah lagi syawal akan menjelang tidak lama lagi, lebih kurang 4-5 hari. korang ada mood lagi tak nak keje? atau mood raya tu dah melebihi segalanya? Apapun uols semua jaga lah keselamatan diri walau dimana pun berada. Pagi tadi baru saksikan kemalangan yg berlaku depan mata antara motor & kete. Mujur penunggang motor mampu lagi bangun walaupun lihat keadaan motornya parah lah jgk. Apatah lagi kejadian berlaku dlm hujan yg lebat. so uols, hati2 ye!
.
kali ni sy nak share dgn uols semua, hasil budak baru belajar. ekceli sy dah start jahit manik since tahun lepas lagi. tak pi mana2 class pun, cuma belajar dari buku rosita jaafar & search dlm internet tutorial yg disediakan. tp sebelum ni sy hanya jahit atas baju sy sendiri & pattern yg sy buat biasa2 aje. Kata belajar sendiri kan... Lps tu sy stop coz sy buat bunga dip, kebetulan ada org tempah pulak. so manik2 ni sy dah lupakan. hingga lah sebelum puasa ni, opismate sy minta tolong jahitkan baju dia. belum sempat jahit, ada sorang lagi minta jahitkan jugak. setelah berhempas pulas + mood dlm berpuasa ni, ini lah hasilnya...
v
v
v
v
v

Baju ni baju polos. Memang kosong, so agak senang nak tentukan kaler manik yg nak dipakai.
.

Tp baju yg ni, agak mencabar bagi sy yg baru nak bermula ni. sebabnya warna baju ni agak gelap & malap. so pemilihan warnanya agak sukar. mybe bg yg pro, tak de masalah kot. banyak kali jgk sy dok ulang alik ke kedai, mujur en.din kali ni lebih memahami. lastly ini lah hasilnya, kalu boleh sy nak buat lebih baik dari ni tp masa dah suntuk. apapun, kawan sy tetap puas hati, alhamdulillah.
.
Now sy sedang jahit manik utk baju sendiri, minta2 sy dpt siapkan sebelum raya ni. En.din dah risau & bising bising coz dlm masa yg sama sy nak siapkan brg hantaran adha.
.
Don't worry pa! Awk kene yakin dgn mama yg mama leh siapkan semuanya walaupun masa dah tak lama :)
.
lepas2 ni sy nak jugak join mana2 class manik coz apa yg sy tahu selama ni hanya basics saja. rasanya banyak lagi yg perlu sy belajar. Geraamm aje bila tgk hasil tangan org lain yg gah, cantik & menarik. Sy pun nak buat secantik itu jgk. InsyaAllah, bila ada masa & waktu yg sesuai sy akan attend class manik ni.

5 hati ingin berkata:

shiemz berkata...

Cantek manik.... keep it up~!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin. From: Shiemz sekeluarga

Nora berkata...

rajin nizza.. tgn lembut lemah gemalai bole lar wat keje2 kerastgn camni. akak ni tgn keras.. tp blom cuba, lom tau lg.. kot ada bakat terpendam. heheh! oh ye, kalo camni wat manik.. nizza tau kat mane2 yg ade tpt/org wat sulam plak? utk baju kurung lar.

nizza-abira berkata...

Shiemz: Thank's

kak Nora: kak, try pi blog ni. http://dare2beads.blogspot.com/
dia jahit manik & baju kurung. Kot2 kalu ada jgk buat sulam

~~@lyci@~~ berkata...

wahh, cantiknya nizza.. pasni bole lah alcyia booking nak tempah manik ekkk...

sedih ni, baju raya xdpt jahit manik.. tailor xsempat huhu.. xglamer lah mama adam haha...

nizza-abira berkata...

alycia : alahaiii, jgn sadis2. Tanpa manik mama adam tetap vogue gitu :)[ikhlas tau!:)]

boleh aje nak suh niza buat. Bisa diaturrr... :)