Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Ahad, Mei 24, 2009

Weekend saya

Assalamualaikum semua...
Moga semuanya berada dlm keadaan sihat & gembira disamping family tersayang...
Mcamana weekend uols? Mesti seronok kan terutama yg ada anak2, cuti hujung minggu ini lah yg ditunggu-tunggu kan.....

Weekend sy kali ni agak tenang skit.... sy dpt selesaikan keje2 umah dgn tenang tanpa rasa tergesa-gesa. Semalam jugak sy berjaya gosok baju kerja selama seminggu bersama dgn tudungnya sekali. Sblm ni selalunya hanya dpt gosok baju aje tp malam semalam sambil tgk rancangan "jgn lupa lirik", sy gagahkan jugak menggosok.

Ari Sabtu lps zohor sy dok rilex2 sambil tgk tv & surf tenet, tiba2 En. Din yg dlm otw balik keje kol suh sy siap2. Dia kata nak bwk sy pi bagan lalang sepang. Wah! mcm tak caya coz dah bertahun rasanya sy ajak En. Din pegi sana tp alasan En. Din tempat tu jauh. Walaupun En.Din tak bgtau tujuan ke sana, tp sy dpt agak yg dia nak bwk mkn ikan bakar . Kebetulan lately ni sy memang teringin nak mkn ikan bakar/seafood tp tak de lah bgtau pd dia.

Dlm kul 5, kami gerak dr putrajaya. Terus aje En. Din pilih kedai makan. Sy pun tak pasan apa nama kedai ni, tp dia belah ujung sekali.

Apapun tuan rumah kene post dulu ye...





Masa kami sampai ni, hanya ada 3-4 meja aje yg penuh. Ye lah, awal lagi kan. Tp sebab kami memang tak mkn lagi dr tghari, so pewot dah tak leh tahan...

Apa yg kami order?


En Din : Limau Ais

Sy: Fresh Orange. Kalu mkn mcm ni, sy memang suka order air yg masam2 utk hilang rasa loya. Satu lagi kan, fresh orange dia sodap tau, pekat lagi tu tp sy tak boleh nak abiskan coz ada sesuatu yg menganggu.


Sotong goreng tepung, sy amik 3ekor aje, itupun dah banyak. Ni pun sodap jugak, rangup tepungnya. Tp ada skit masin...


Kailan ikan masin. Order 2 set tp kuantitinya mcm 1 set.


Pepahat masak pedas. En. Din komen sedap coz sambalnya pekat.


Siakap 3 rasa. Okey jugak lah tp tak lah tip top.


Cencaru bakar 2 ekor. Yg ni bawa balik, kata En. Din takut dlm perjalanan balik nanti byk terhentak2 nanti lapar pulak bila sampai umah. Memang betul pun.... Sampai umah, duduk2 kejap perut sy dah lapar balik. Yo lah, td kan mkn petang. Mlm pun nak jgk diisi kan...

Kami mkn semua yg di atas ni dgn nasi putih.... Alhamdulilah, makanan tak terbuang. Semuanya habis di makan.


Jumlah yg dimakan di atas tu semuanya RM62.60. Okey tak? En.Din kata okey, sy pun rasa okey jugak... Kesimpulannya, ok lah mkn situ. Nak kata sedap sangat tak jugak, tp boleh lah. Td kan sy kata ada sesuatu yg mengganggu kan? Sy tak tahu lah memang musim ke or memang kedai tu sentiasa ada lalat. Byk sgt lalat yg mengganggu.... Sampaikan air sy & En. Din yg tak abis minum lagi dimasukki lalat2 itu. Aduhai...dari sakit perut lebih baik jgn minum air tu kan...


Tepi pantai bagan lalang tu sy nampak ada org jual mangga. Sy pun masih dlm mood makan mangga so harus lah membeli.


Sebelum sampai pekan sepang, sy nampak beberapa gerai menjual buah naga ni. lepas pekan sepang lak nampak banyak ladang buah naga yg sedang berbuah. Ada jugak dpn ladang tu jual buah naga ni. Masa nak pegi tu tak terlintas pun nak beli. bila balik, tetiba teringin lak... Haiii...asik teringin aje ni.... mcm ada apa2 aje...tp hakikatnya nan ado... So En. din berenti kat amoi lps pekan sepang tu. Bila tanya harganya, buah2 ni ikut gred. yg sy amik ni gred b, 3 biji RM10. Tak tahu lah murah ke mahal coz jarang sgt beli. Mybe kalu beli kat ladang buah ni lagi murah kottt... Tp org kata naga merah ni lagi bagus dari naga putih & hrganya pun mahal skit dr yg putih.
Oh ye! kan sy kata tadi En Din pernah bgtau jauh kan bagan lalang ni. Tp masa otw balik tu, dia kata tak de lah jauh sgt pun. Oooo leh gitu lak ye. ye lah, kami kuar pukul 5 & sampai umah dlm kul 7.30pm. Tak lama kan? Tp sebab tak cuba memang lah tak tahu kan....?
Hari Ahad pulak iaitu pagi tadi, lepas sarapan lepak2 tgk tv dgn En. Din. Lps tu dia suh siap2 nak pi taman medan umah inlaw. Lps mandi sy nak angkat spec sy tetiba kanta belah kiri terjatuh ke lantai. Memang kanta sebelah kiri tu ada problem. Puas anta kedai tp mcm tu jugak ghajin sgt tercabut. Selalunya tercabut ketika sy sedang lap kanta, En. Din pun siap bekalkan skru kecil kot2 emergency. Masalahnya kan uols, kanta sy tu dr jenis kaca. So bila dah jatuh ke lantai, maknanya kantanta akan pecah tak pun akan jadi mcm kat bawah ni....



Waduh!!! mcm nak meraung aje... napa la nak meraung kan? Sebabnya, spec sy ni ibarat nyawa kedua sy. Sy tak leh nampak if spec sy ni tak de. Power sy utk sebelah kiri saja dah capai 850! so uols bayangkan betapa tingginya tahap kerabunan sy ni. Keduanya, sebab power sy yg tinggi ni kanta ni tak leh buat dari plastik. kalu tak tahap ketebalannya terlalu lah tebal. Malu weiii nak pakai spec tebal2 ni. Lgpun org kedai pun tak suggestkan buat plastik. So sy gunakan kanta kaca dari jenis high indect (lebih kurang lah ejaannya ye) dan harganya bukan puluh2 tp hampir RM200 hanya utk sebelah cermin aje.... Memang kalu sy nak buat spec baru, sy perlu sediakan minimum RM400. Pilihlah bingkai yg biasa2 pun tp harga tu tetap cecah jugak.


Balik dr tmn medan tadi ajak En. Din pi kajang iaitu kedai yg sy buat spec ni dulu. Oh ye! mujur sy ada stok contact lens jd tak lah risau nak bergerak tp bg org yg tak biasa nak pakai lens ni, memang terkial-kial lah skit. apatah lagi jenama biomedics yg sy gunakan ni terlalu kesat utk dibawa ke mata. kejap2 kang jatuh. Tensen aciiikkk dibuatnya. Lps ni tak mo pakai dah jenama tu, leceh sungguuh!

Sampai kedai tu, buat komplain skit kat staff situ. Mrk pun buka rekod yg mrk simpan, tgk jenis kanta sy then mrk pun bgtau harganya RM180. Sy minta kurang, rasa mahal lah weiii walaupun tahu memang mahal... dah lah gaji bulan 5 ni cwgn kewangan terlebih potong. Spec lak buat hal! adohaiii, lebih budget nampaknya.... So lepas tawar menawar mrk bagi RM160.



Dlm masa 4 ari dah leh siap. Tp sy janji amik ujung minggu, ari2 lain En. din tak dapat nak layan. Sementara ni sy teruskan pakai lens. Kat umah lak sy terpaksa pakai spec lama walaupun power tak sama. satu lagi, ada tau kanta plastik tapi jenis yg nipis. Tp harga kanta tu sahaja mencecah seribu lebih tau. Lagi mahal dari yg kaca. Memang tak mampu lah sy nak pakai jenis tu.


Ni dia spec lama sy, jenis bulat. Bila pakai nampak kelakar lah pulak.... tp tak de sapa nak gelakkan, paling tidak pun yg gelakkan sy adalah En.Din. Tp kalu dia gelakkan haruslah sy dush dush dia..hihihi :)
Apapun walaupun gaji baru nak masuk esok, tp banyak perkara yg sedang menanti. :/
Pesanan Penaja: jaga lah mata anda sebaik-baiknya! Minumlah pati innershine berry. Tentu mata anda akan sihat bersinar.....



7 hati ingin berkata:

ppb_ppkp berkata...

jeng..jeng....akak...imah rasa akak ehem2 dah...dah ngidam2 dah ni.
Ya Allah ya tuhanku..semoga makbul impian Kak nizza dan suami nya amin.

ppb_ppkp berkata...

menjawab soalan akak kat post di blog imah.'
kak nizza...imah dah penah amik bidadari..tapi rupanya kena detox dulu..tu yg start smula...
Mary kay tu regenya rm 300 hengget.
tapi tahan lama.berbaloi rasanya.
sajer nak try..sebab kulit muka imah jenis sensitif..susah nak cari yg sesuai.
heheheh..kat kuala perlis ni kena pandai cari kedai yang sedap dan murah...mai la perlis..nanti imah blanje..ehheheh

Nieza Ishak berkata...

nizza,

kalo org cam nieza ni pakai lense tak masuk2 .. smp amoi kat kedai pun tak suggest beli & try ... sbb mata den kocik .. hahahah

Nora berkata...

lorr.. dah lama ke nizza ngidam nk pi bagan lalang tu? awat x habaq? hehehe.. kami suka pi sana, especially family belah hubby. cuma utk thn ni, x pi lg. mmg dah dekat je kalo duduk area putra, cyber.. ikut hiway, mmg kejap je smpai ;)

power spec nizza byknyer... hubby akak pun dlm 600-700 rasanye.. hmm.. minum lar innershine tuh.. ahakss!

nizza-abira berkata...

ppb_ppkp: Mana ada imah, mkn pil tu mana leh ngandung. Tp kuasa Allah, tak siapa leh halang kan :)

Nieza Ishak: nak pakai lens ni nak kene buka mata besar2, kalu tak susah skit lens tu nak masuk. Tp memang leceh skit, coz perlukan penjagaan yg rapi.

Nora: Memang dah lama ajak pi, rasanya sejak 2 tahun lepas. Dia sendiri rasa tak jauh, mybe lps ni asalkan teringin nak mkn ikan bakar leh lah pi bagan lalang...

alyyani berkata...

nizza, alya pun suka aktiviti hujung minggu mcm ni. tak terikat dgn mane2 program atau jemputan. lebih rilex...

mengidam ke nizza ;)

CuTeMiUt78 berkata...

wah.. sedapnya g mkn kat bagan lalang tu.. eemmmm lama dah tak mkn2 cenggitu.. ok la rega dia ya.. bab lalat tu.. musim la kot.. kat mana2 pun ada... alahai siannya takpe la sementara ni pakai la apa yg ada dulu ya