Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Khamis, November 05, 2009

menu makan malam

Assalamualaikum...
.

Kali ni nak citer pasal makan2. Bukan apa, dua tiga menjak ni sy dok teringin nak mkn laksa. Bukan tak leh nak beli tp keinginan tu lbh kpd nak buat sendiri. bila buat sendiri kita leh wat pekat2, rasa garam & masam kita leh tentukan sendiri. yg penting nak makan byk mana & berulang kali pun tak apa kan...
.
So, mlm semalam sy pun masak lah laksa. Sy guna resepi dari kak ina kl, kalau ada yg nak cuba uols leh klik kat sini ye...
.


.

.

.

.

.

Ini dia laksa sy, dpt le dikongsikan dgn jiran sebelah umah & kawan2 opis...
.
Sebenarnya ada lagi keinginan sy. Tp kali ni bukanlah sebab tekak sy nak mkn tp sebab teringin nak memberi asben sy makan asam pedas. Walaupun mak ayah sy org melaka, tp sy memang kurang pandai utk masak asam pedas. En.Din lak dah berkenan dgn satu gerai jual asam pedas hinggakan selalu dia beli lauk tu, so sudah terbit jeles dihati sy.hua hua hua....
.
Apapun cara sy nak cuba jgk buat sampai jadik. Search sana search sini (poyo aje, padahal bkn tak leh kol mak), akhirnya sy ketemu dgn resepi ini... juga dari blog kak ina kl.
.
Alhamdulillah, percubaan pertama sy berjaya di tekak En.Din. Kembang segala urat perut sy bila tgk dia makan sungguh2 :))). Katanya ini baru betul asam pedas dan baru ada rasa...hihihi... So
majlis tertinggi meluluskan utk sy masa guna resepi ini di lain kali....
.

Sy guna ikan tenggiri
.


Sila telengkan kepala anda ye... Sy tak mkn ikan tenggiri, so sy bakar kunyit ikan caru ni. skali nampak mcm bergoreng aje ikan ni
.


Buat cicah ni skali, baru ada ummmpphh nak mkn dgn ikar bakar :) yummmyyy!
.


Juga kangkung goreng....
.
Puas sgt hati bila apa yg kita masak, dimakan dgn penuh selera. Baru rasa berbaloi baloi penat memasak tu...
.
Apapun sy nak ucapkan thank's a lot pd kak ina cos sudi kongsikan resepi-resepi kat atas. Hope kak ina terus berkongsikan ilmu memasak yg dia ada buat kita semua. Sblm sy berenti, sapa nak resepi asam pedas ni klik SINI ye...
.
Wasalam :)

1 hati ingin berkata:

~~@lyci@~~ berkata...

huhu.. memang terliur tgk laksa tu nizza.. pas-pas lah sikit kat alycia hehe..

org melaka mmg pandai buat asam pedaskan.. dulu alycia ada sorang member org melaka.. setiap kali pergi rumah dia mesti request kat mak dia nak makan asam pedas... rindu lah pulak nak merasa asam pedas melaka..