Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Isnin, November 23, 2009

Nasi Lemak Rendang Kerang

Assalamualaikum...
.

Tak abis2 lg hal mengidam ni... dah kalah ibu mengandung lah pulak kan... kali ni nak makan rendang kerang. ni antara lauk feberet sy yg mana boleh aje dibeli siap tp keinginan tu lebih nak masak sendiri.
.
En.Din request nasik lemak utk dilawan dgn rendang kerang ni, sy ok je kebetulan bahan2 pun cukup
.

.
Ini lah menu dinner kami...
.

.
Gigil2 tangan sy nak menyiapkan dinner ni cos lunch tadi sy makan roti aje. Hurmmm... macamana lah nak diet ni...? baru sekali tak mkn lunch, dah gigil2.... :P
.

.
ok la uols... berenti takat ni dulu, ada keje lain nak buat ni. owh ye...resepi adalah dari emak tersayang. nanti2 sy update resepinya ye...
UPDATE@25/11/09:
.
ekceli, resepinya senang aje... tak lah susah pun, ringkas aje... spt yg sy janji kan ini dia resepinya.
.
Bahan2:
.
kerang 1kg ( guna lain2 pun leh gak)
santan RM1-2
kerisik (agak2)
daun kunyit (siat2)
daun limau purut (sy tak letak cos tak ada, tp kalu nak siat2 aje)
asam keping
.
bahan kisar:
.
bawang merah - 2 biji (tp lebih pun tak pe cos lg sedap)
bawang putih - 3 ulas (tak yah banyak2 cos tak sedap)
halia - lebih kurang 1/2 @ 1 inci
lengkuas - 1/2 inci (mak kata jgn letak banyak2 cos lengkuas la yg buat org cirit birit masa raya :P)
serai - 3 batang
kunyit hidup (nak nampak cantik)
cili padi / cili kering (ikut kepedasan, kalu nak campur pun leh jugak)
.
cara:
.
Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. kendian masukkan santan. bila santan mendidih, masukkan kerang & asam keping, daun kunyit & daun limau purut. rasakan garam.
.
kalu nak kering, biarkan rendang tu sampai kering ye. tp sy lebih suka basah2 skit :)
selamat mencuba ye!

6 hati ingin berkata:

syaida berkata...

nizza, sedapnya..nyum2;)

alyyani berkata...

baca tajuk entry ni ingatkan beli. rupenye masak. mmg tabik spring kat nizza! bole panggil chef nizza mcm chef imah gak nih. :)

~~@lyci@~~ berkata...

uihhh, mmg menyelerakan lah nizza.. nnt tepek resepi ekk.. bole try..

kak ina kl berkata...

salam nizza..sedapnya tgk nasi lemak yang kamu masak..bagilah resepi kerang tu..tertarik nak buat pulak

CuTeMiUt78 berkata...

salam nizza..
wah.. terliur dah tgk gambo je ni.. ish.. harus nanti nak buat gak la..

nizza-abira berkata...

syaida : nyum nyum :)

alyyani : hihihi..mcm chef imah ye? time angin rajin laju je masaknya kalu tak memang tak berasap la dapur nizza tu

alycia : nizza dah tepek resepi tu, nnti cuba ye :))

kak ina : niza dah tepek resepi

kak rina : buat kak jgn tak buat :)