Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Rabu, November 11, 2009

Paprik

Assalamualaikum...
.
Lately ni sy asik tepek pic makan aje kan... tp tak pe lah, dari blog sy tak berupdate lebih baik sy masukkan entry pasal makan ni. Lgpun, sementara roh rajin memasak sy ni ada. kalau dah sampai penyakit M tu, tak berasap le dapur sy :))
.
Mlm ni masak paprik sotong. saja masak lebih2, boleh sy bawak bekal ke opis esok.
.

.
Sy rasa mybe uols dah tahu resepi paprik ni tp sy nak letak kat sini gak. sebabnya, senang utk sy buat rujukan peribadi. masakan yg jarang2 buat ni memang tak lekat dlm pala otak sy ni. kdg2, salin kat kertas ntah mana2 pulak sy campak. padahal ada aje buku kosong yg sy jadikan ruang utk salin2 resepi. so kalu diletakkan kat sini, bila teringin tu senang sy search kat sini aje...
.
Bahan2:
- sotong (nak guna lain2 pun boleh)
- cili mesin 2 sudu
- cili padi 3bj (kalu nak pedas, masuk le lebih pastu ketuk)
- bawang besar 1bj (hiris)
- bawang putih 2 ketol (ketuk)
- serai 1btg (ketuk)
- sos tiram 1 sudu
- sos cili 1 sudu
- sos tomato 1 sudu
- tepung jagung 1/2 sudu bancuh dgn air masak skit (tp sy tak guna)
- daun limau purut
- kobis bunga, carrot, putik jagung, capsicum (optional)
- gula 1/2 sudu
- garam secukup rasa
.
Cara:
Tumis bawang2. masukkan cili mesin, biar masak kejap. pastu masukkan segala jenis sos. lps tu masukkan sotong, gula, garam, serai, daun limau purut. biar seketika, kendian masukkan segala jenis sayur. kalau nak pakai tepung jagung masukkan last sekali, done! :))
.
ekceli sy dah lupa kat mana sy amik resepi ni. tp apapun sy bg kredit cos paprik sy sentiasa menjadi. thank's bebanyak ye...
.
sblm sy berenti, saja sy nak tepek lagi pic paprik ni. biar ada yg keliuq...
hurmmm... ada ke...? ;)
.


6 hati ingin berkata:

Fathiyah berkata...

ha,thanks akak
saya br nak buat ayam paprik esok.bolehla try resepi akak ni :)

nizza-abira berkata...

try jgn tak try ek,
happy cooking :)

Mas berkata...

Akak terlior, kalu dekat bole mintak sikit..tapi tahan nafsu maklum ler sedang diet. Dah lama akak tak makan nasik dengan banyak...salu dua tiga suap itupun maybe seminggu sekali.Skrg ni akak dan family tak makan luar lagi....masak jer kat umah, masak campak2 jer...yg penting jimat dan kebersihan terjaga. Pastu dapat kepuasan tengok family makan air tgn kita.

alyyani berkata...

ahaahh.. kemain close up lg kasi clear sotong2 tuh. mmg terliur. lunch ni mesti makan ni la :D

nizza-abira berkata...

kak mas : betul kak, kalu kita masak sendiri utk family nikmat dia memang tak terkata :)

alyyani : hihi...memang suka pic yg close up ni. jadik ke lunch paprik tu tadi? :))

Nora berkata...

resepi nizza sama cam akak wat. xkuasa nk cari resepi kat online. main cmpak2 je ikut rasa mcm kat kedai. malas2 masak, wat paprik pun senang kan? all in - sayur & ayam/daging :)