Your HEART:Your PASSION:Your DREAMS

MAC YANG ISTIMEWA

Jumaat, April 24, 2009

KANDUNGAN ANGGUR / MOLAR


SUMBER : LAMAN WEB DR.HAMID ARSHAT


Kelolaan Siti Zarinah Husain


SUBHEAD : Di dalam diri setiap manusia ada syaitan dan jin berkeliaran dalam darah. bagi wanita, tumpuannya di dalam rahim.

HEADING : Kandungan anggur (molar pregnancy)

Oleh : Prof. datuk Dr. Hamid Arshat
Pakar Perbidanan dan Sakit Puan

Apabila seseorang itu disahkan mengandung pastinya bagi yang amat mengingini kelahiran cahayamata akan menyambut berita itu dengan perasaan gembira. Naluri seorang bakal ibu tentunya mengharapkan agar kandungannya sihat sehingga tiba waktunya bersalin.

Begitupun, ada kalanya kandungan yang diharapkan selamat dilahirkan, tetapi tidak menjadi manusia, sebaliknya menjadi anggur pula. Fenomena sedemikian dinamakan sebagai 'mengandung anggur.' Anggur? Mungkin terbayang dalam fikiran segugus buah anggur di dalam rahim wanita. Di dalam perubatan perkara juga sebenarnya boleh dikategorikan sebagai sesuatu yang aneh.

Kandungan ini dikatakan sebagai 'anggur' kerana tiada janin di dalam kandungan. Apabila dilihat melalui ultrasound, hanya kelihatan buih-buih sahaja. Buih-buih tersebut sebenarnya hanya mengandungi air. Jika berbalik kepada sejarah kejadian manusia, Allah menjadikan Nabi Adam daris egumpal tanah dan dimasukkan roh. Kemudian Allah menjadikan Hawa sebagai pasangannya dari rusuk kirinya.

Bermula dari itulah, manusia terus berkembang. Kejadian manusia seterusnya melalui wanita iaitu ibu, daripada nutfah atau air mani, bercantum dalam rahim. Kemudian nutfah akan diproses menjadi segumpal darah.

Apabila kandungan masuk bulan kedua ia bertukar menjadi janin dan kemudian alaqah. Selepas itu ia menjadi mugdah (bentuknya bagai segumpal daging dimamah). Ketika inilah ia melalui proses pembentukan organ-organ.

Kandungan di dalam peringkat alaqah, denyutan jantungnya boleh dikesan melalui proses scanning. Oleh kerana itu, apabila kandungan yang sepatunya sudah berada di peringkat alaqah tidak dapat dikesan denyutan jantungnya, ia bermakna mengandung anggur.

Kalau dikaji salah satu kelainan yang berlaku ini dari segi perubatan, baka kromosom dan gen daripada pasangan tersebut agak luar biasa. Kemungkinan sewaktu percantuman benih berlaku kerosakan. Kadang-kadang faktor pasangan yang terdedah kepada bahan kimia atau racun atau gas tanpa disedari boleh menyebabkan perkara ini berlaku. Begitu juga akibat jangkitan kuman virus yang tidak dikenali. Ada andaian mengatakan ada makhlus halus menganggu manusia ketika pencatuman benih. Oleh kerana itu sewaktu bersetubuh, digalakkan mengikut sunnah Rasullulah saw dengan membaca doa terlebih dahulu. Di dalam diri setiap manusia ada syaitan dan jin berkeliaran dalam darah. Bagi wanita, tumpuannya di dalam rahim.

Di kalangan wanita yang mengandung anggur, mereka tetap mengalami loya dan muntah. bahkan kadang-kadang pengalamannya loya dan muntah lebih teruk dari biasa. Oleh kerana itu, apabila mengalami kelewatan haid daripada biasa, digalakkan untuk melakukan ujian air kencing. Kini peralatan mengadakan ujian air boleh dilakukan sendiri di rumah dengan menggunakan 'home-test' yang boleh dibeli di farmasi.

Sekiranya melalui ujian ultrasound mendapati tiada janin di dalam kandungan, ujian air kencing juga perlu dilakukan. Kebiasaannya dalam ujian air kencing mendapati hormon BHCG meningkat dalam darah. Keadaan sedemikian perlu diawasi kerana risiko terdekat ialah pendarahan paling banyak dan melimpah boleh mengancam nyawa. Bagi wanita yang megandung anggur, rawatan yang perlu dilakukan ialah melakukan D&C. proses D&C juga perlu dilakukan sebanyak dua kali. Rawatan D&C kali kedua dilakukan dalam tempoh 2 minggu dari rawatan pada kali pertama.

Proses D&C ini perlu dilakukan sebanyak dua kali kerana sel-sel kehamilan anggur berpotensi menjadi kanser rahim Chorio carcinoma. bagi mereka yang pernah mengandung anggur, antara 5 hingga 10 peratus daripada mereka boleh mendapat kanser jenis ini.

Selepas melalui proses D&C pada kali kedua, pusingan haidnya perlu diawasi. sekiranya kedatangan haidnya tiada selepas itu, ia akan membahayakannya, kemungkinannya ditumbuhi kanser tersebut. Ketika itu ujian air kencing dilakukan, keputusannya akan positif. Ujian darah boleh dibuat untuk memastikan hormon BHCG tiada dan sel-sel kehamilan anggur juga tiada.

Suatu ketika dahulu sekiranya seorang yang pernah mengandung anggur da dirawat sebaik-baiknya dua tahun selepas itu baru boleh mengandung semula. Namun kini selepas 6 bulan sudah boleh mengandung semula. namun sebelum mengandung, pihak doktor perlu memastkan hormon BHCG dan sel-sel kehamilan anggur sudah tiada. Namun jika kanser Chorio carinoma ini berlaku, ia boleh diubat dengan menggunakan ubat methrotrexe berbanding kanser jenis lain yng memerlukan kimoterapi.

SEBENARNYA KEHAMILAN ANGGUR BOLEH BERULANG SEMULA, NAMUN PENCEGAHAN BOLEH DILAKUKAN. ASID FOLIK ANTARA 5 HINGGA 10MG PERLU DIAMBIL DALAM TEMPOH TIGA BULAN SEBELUM KEHAMILAN UNTUK MENGELAKKAN KEHAMILAN ANGGUR.

...................................................................................................

Assalamualaikum....

Hai uols

Hari ni sy nak share dgn semua tentang kehamilan anggur / molar. Sebelum ni sy pernah dengar tentang kehamilan ini tp sy tak tahu bagaimana & macamana perkara ini terjadi. Paling penting kesan di atas kehamilan anggur / molar ni.

Hinggalah hari ahad lepas sewaktu sy di rumah in law, mak yan en din datang umah in law. Dia pun bercerita lah kisah anak sulungnya iaitu kak ana yg katanya mengandung. Selama 2 bulan kak ana mengandung, kak ana mengalami mabuk yg amat teruk sampai kan tak leh bangun, tak leh nak menguruskan rumahtangga & tak leh nak layan anak sulungnya yg sedang lasak waima nak mandikan anaknya juga. Sebab tak tahan sangat, kak ana suh mak yan datang amik dia kat umah dia di rawang. Dan sebab tu juga, kak ana minta dihantar ke hospital. Tak silap sy mula2 doc masukkan air tp bila doc scan & check bagai, doc dapati kak ana mengalami kehamilan anggur / molar. Rawatan yg kak ana terima spt artikel di atas. Sekarang ni kak ana perlu amik darah tiap2 minggu utk pastikan hormon tu tiada padanya.

Sy doakan & berharap agar kak ana cepat sembuh & sy doakan moga dia sekeluarga dimurahkan rezeki utk menambah cahayamata.

0 hati ingin berkata: